TRANSLATE

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Μεταξύ Γερμανικής Δύσης και Χρυσής Αυγής…


«Υπάρχουν ανώτερα πράγματα από τη λογική – η τιμή, το αίμα, το θάρρος».
«Δες τι σημαίνει αυτό που προτείνεις, Άλφρεντ. Σε προτρέπω να βρεις το θάρρος να κοιτάξεις, να δεις στ’ αλήθεια τις επιπτώσεις των προτάσεων σου για τους ανθρώπους. Ίσως όμως να τις γνωρίζεις ως έναν βαθμό. Ίσως η μεγάλη σου ταραχή να πηγάζει από εκείνο το κομμάτι του μυαλού σου που αντιλαμβάνεται τη φρίκη…»

Το απόσπασμα είναι από το τελευταίο μυθιστόρημα του Ίρβιν Γιάλομ «Το πρόβλημα Σπινόζα» και ο Άλφρεντ δεν είναι άλλος από τον Άλφρεντ Ρόζεμπεργκ, τον επίσημο ιδεολόγο του Ναζιστικού κόμματος, του οποίου ο Γιάλομ ακολουθεί την εξέλιξη της σκέψης, παράλληλα με τη ζωή και τις ιδέες του φιλοσόφου Σπινόζα, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει την εκτίμηση που έτρεφε ο Ρόζεμπεργκ για τον Σπινόζα.

«Η Γερμανία δυναμώνει και καθαρίζει κάθε φορά που ένας Εβραίος ή ένας λάτρης των Εβραίων φεύγει από τη χώρα».
«Πιστεύεις πως τόσο μίσος…»
«Δεν είναι ζήτημα μίσους. Το θέμα είναι να διατηρηθεί η φυλή. Για τη Γερμανία το Εβραϊκό ζήτημα θα λυθεί όταν κι ο τελευταίος Εβραίος θα έχει φύγει από την ευρύτερη γερμανική περιοχή. Δεν θέλω το κακό τους. Το μόνο που θέλω είναι να ζήσουν αλλού».
«Δεν βλέπεις κανένα κακό στο να ξεριζώνεις εκατομμύρια ανθρώπους και να τους – αλήθεια τι θα τους κάνεις;».

Ο Ρόζεμπεργκ δεν χρησιμοποιούσε τη λογική. Παρότι μελετούσε τον Σπινόζα δεν μπορούσε να ακολουθήσει την θέση του ότι «στη ζωή είναι σημαντικό πριν από κάθε άλλο πράγμα να τελειοποιήσουμε την κατανόηση ή λογική».

Σήμερα, όπως και τότε, η ρίζα για την ανοχή σε κάθε πολιτική ακρότητα θα πρέπει να αναζητηθεί  στην επικράτηση και την αποδοχή γεγονότων και ιδεών του παραλογισμού στην πολιτική και την κοινωνία. Η επικράτηση του παραλογισμού στη χώρα προέρχεται από την σαρωτική ιδεολογική νίκη της διαφθοράς, της ιδιοτέλειας και της ασυδοσίας. Αυτές είναι οι «φωλιές» του παραλόγου και εκεί επωάζονται οι ακρότητες. Η Χρυσή Αυγή δεν είναι παρά μόνο μία από αυτές τις φωλιές –  και προς το παρόν μία από τις πιο αφύλακτες.

Η χώρα χρειάζεται εδώ και τώρα, ένα ανελέητο σφυροκόπημα παιδείας, πολιτισμού και δημιουργίας, για να συντρίψει όλες τις φωλιές και όλες τις συμμορίες. Σαν τμήμα ενός πανευρωπαϊκού ανθρωποκεντρικού κινήματος κατά της κρατικής και παρακρατικής βαρβαρότητας, το οποίο θα πρέπει να δομηθεί, ιδεολογικά και πολιτικά, όχι μόνο σε αντιπαράθεση με τις ακρότητες κάθε Χρυσής Αυγής στην Ευρώπη, αλλά και κάθε γερμανικού τύπου αυταρχισμό που περιφρονεί αλαζονικά τις αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ και δεν τις θεωρεί σαν τους κύριους μοχλούς για την πρόοδο και την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών –  προκαλώντας έτσι τον ανταγωνισμό και το μίσος ανάμεσα τους.

Δ. Τρικεριώτης (Follow on Twitter)

Δεν υπάρχουν σχόλια: