TRANSLATE

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Πολιτικοί, υποκριτές και πολιτικές, κίνδυνος για τη δημόσια υγεία...


Πριν 6 μήνες, το Reuters έγραφε, ότι παρότι ο όρος «μετάδοση» χρησιμοποιείται για την εξάπλωση της Ελληνικής οικονομικής κρίσης, ωστόσο για εκατοντάδες ανθρώπους στην ολοένα και πιο χαοτική Ελληνική κοινωνία, η λέξη αποκτά μια θανατηφόρα σημασία. Τις ίδιες μέρες, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ είχε δημοσιεύσει έρευνα  για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων HIV/AIDS το πρώτο δεκάμηνο του 2011, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 (πάνω από 50%)...

Έτσι λοιπόν, η συγκυβέρνηση του κ. Παπαδήμου είχε όλα τα στοιχεία του προβλήματος. Ο υπουργός υγείας γνώριζε την έκταση του προβλήματος όταν τότε δήλωνε «Από τους 620 οίκους ανοχής, μόνο οι 7 είναι νόμιμοι, ενώ από τα 20.000 εκδιδόμενα άτομα τα 1.200 είναι δηλωμένα» και παραδεχόταν ότι «εγείρεται θέμα δημόσιας υγείας». Αλλά όλους αυτούς τους μήνες δεν έκαναν τίποτε. Ο κ. Λοβέρδος έκανε τότε απλά μια ρατσιστική δήλωση, που θα ζήλευε κι η Χρυσή Αυγή, ότι οι ξένες ιερόδουλες φορείς με AIDS πρέπει να απελαθούν και επί της ουσίας η προστασία της δημόσιας υγείας ξεχάστηκε μέχρι τις ημέρες που προκηρύκτηκαν οι εκλογές.

Στο μεταξύ, ξένες κι Ελληνίδες ιερόδουλες συνέχιζαν ανεξέλεγκτες να μεταδίδουν, όπως και πριν, τον ιό του HIV/AIDS και όχι μόνο. Υπάρχουν πολλές έρευνες που συνδέουν την οικονομική ύφεση με τη διάδοση σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Αλλά όταν η περιφρόνηση των δεδομένων της επιστήμης και η έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας χαρακτηρίζουν τις πολιτικές είναι φυσικό επακόλουθο τα προβλήματα να συσσωρεύονται και ο πληθυσμός να παραμένει χωρίς αγωγή και προστασία. Με μια εξαίρεση, την προεκλογική υποκρισία.

Στις 2 Απριλίου λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών και… έξι μήνες μετά τη δημοσιοποίηση της εκρηκτικής έρευνας του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, ο κ. Λοβέρδος εκδίδει την υγειονομική διάταξη «Ρυθμίσεις που αφορούν τον περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων»(ΦΕΚ Β’ 1002/2-4-2012), βάσει της οποίας παρακολουθούμε το σόου των τελευταίων ημερών, που αποκαλύπτει στα μάτια του «εμβρόντητου» κοινού αυτό που ήδη οι περισσότεροι γνώριζαν: ότι δεκάδες ανέλεγκτες εκδιδόμενες γυναίκες αλλά και άνδρες είναι φορείς του ιού HIV/AIDS.

Η δημόσια διαπόμπευση με φωτογραφίες ιερόδουλων φορέων του ιού HIV/AIDS είναι κι αυτό ένα μέρος του σόου του όψιμου ενδιαφέροντος για την κοινωνία, που όμως πάνω στην προεκλογική του μανία ισοπεδώνει και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μετρημένες στα δάχτυλα ανάλογες περιπτώσεις δημόσιας ταπείνωσης, όπως μία στην Ιταλία και μία στις ΗΠΑ - αν βέβαια εξαιρέσουμε την ...Κίνα.

Θα συνεχιστεί μετά τις εκλογές αυτός ο ζήλος; Το σίγουρο είναι ότι όσο η κρίση συνεχίζεται και βαθαίνει, όσο η φτώχεια δοκιμάζει και διαλύει τις οικογένειες, όσο η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα βρίσκουν ευνοϊκό έδαφος και το κυριότερο όσο υποκριτές και ανάλγητοι μας κυβερνούν, η κατάσταση αυτή δεν θα αλλάζει αλλά αντίθετα θα επιδεινώνεται. Ας κρατήσουμε, ότι και για να εκδοθεί αυτή η καθυστερημένη υγειονομική διάταξη ελήφθη υπόψιν «το γεγονός ότι από την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού». Μα αν η προστασία της δημόσιας υγείας και οι ανθρώπινες ζωές δεν αξίζουν να «επιβαρύνουν» τον προϋπολογισμό, τότε τι αξίζει; Και τελικά, κ. Λοβέρδε, ποιος έχει την ευθύνη για τις ζωές που ίσως χαθούν από αυτήν την εξάμηνη – και όχι μόνο – καθυστέρηση;


Φωτό του Bill Stephenson από το Honduras HIV-AIDS Project


Δ. Τρικεριώτης (Follow on Twitter) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: