TRANSLATE

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Η Ολλανδία αποκαλύπτει τους πραγματικούς φόβους για την Ελληνική ακροδεξιά…


Η τριάστερη Ολλανδία, το Γερμανικό υπόδειγμα και στήριγμα για την επιβολή της σκληρής λιτότητας στην περιφέρεια της ευρωζώνης, αποκαλύπτει τους βαθύτερους φόβους των εκπροσώπων της γερμανικής πολιτικής στην χώρα μας. Αυτό που δεν μπόρεσαν οι ευρωσκεπτικιστές ακροδεξιοί λαϊκιστές του Τίμο Σόϊνι να πετύχουν στην επίσης τριάστερη Φινλανδία, φαίνεται να το πετυχαίνουν οι ομοϊδεάτες τους στην Ολλανδία...

Το ακροδεξιό Κόμμα  της Ελευθερίας με επικεφαλής τον Γκερτ Βίλντερς, που συγκυβερνά στην Ολλανδία, δεν στήριξε ένα πακέτο μέτρων ύψους 14 δις με περικοπές δαπανών και αύξηση της φορολογίας για την μείωση του δημόσιου ελλείμματος, που παρά το διαρκές Λουθηρανικό αυτομαστίγωμα έχει ξεφύγει και στην Ολλανδία. Η χώρα προσανατολίζεται, τώρα, προς πρόωρες εκλογές σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

Το σαφές πολιτικό μήνυμα είναι ότι η εκρηκτική άνοδος της λαϊκιστικής ακροδεξιάς τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη (στον Πίνακα οι περιπτώσεις της Ολλανδίας και της Φινλανδίας) αποτελεί αλλού πρακτικά και αλλού εν δυνάμει παράγοντα αποσταθεροποίησης για την Γερμανική πολιτική στην Ευρώπη. Οι ακροδεξιοί είναι αδιάλλακτοι. Και αυτός είναι ο πραγματικός φόβος των εκπροσώπων αυτής της πολιτικής στη χώρα μας για την άνοδο της Χρυσής Αυγής και όχι οι γραφικές ανησυχίες για ξεπερασμένα λάβαρα και ιδεολογίες. Η ιδεολογία αυτού του κινήματος τώρα κτίζεται με τα υλικά της αποσύνθεσης από την κρίση και δεν είναι αυτή καθεαυτή που θα καθορίσει την πορεία του.


Πίνακας. Τα αποτελέσματα των δύο τελευταίων βουλευτικών εκλογών για τα ακροδεξιά λαϊκιστικά κόμματα στην Ολλανδία και τη Φινλανδία.

Ακροδεξιό
Λαϊκιστικό
Κόμμα
Έτος Βουλευτικών
Εκλογών

Ποσοστό
Έδρες
στη
Βουλή
Θέση
στην
κυβέρνηση
Κόμμα της Ελευθερίας
2006
5,9%
9
συμπολίτευση
2010
15,5%
24
Αληθινοί Φινλανδοί
2007
4,05
5
αντιπολίτευση
2011
15,5%
39



Αλλά επειδή ακριβώς οι πολιτικές του Βερολίνου και της τρόικα αδυνατούν να κτυπήσουν το κακό στη ρίζα του, δηλαδή στις πραγματικές θεσμικές και οικονομικές αιτίες της Ευρωπαϊκής κρίσης, το λαϊκιστικό ακροδεξιό μέτωπο θα συνεχίσει να μεγαλώνει και βέβαια να κουβαλά μαζί του όλες τις γνωστές προσφιλείς του πρακτικές. Το μεταναστευτικό πρόβλημα θα είναι απλώς το βούτυρο στο ψωμί του. Η κ.Μέρκελ θα πρέπει πολύ καλά να το σκεφθεί, αν αυτός πρέπει να είναι ένας αναπότρεπτος δρόμος για την Ευρώπη…


Δ. Τρικεριώτης (Follow on Twitter) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: