TRANSLATE

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Welt: Μεταξύ πανούκλας και χολέρας καλείται ν’αποφασίσει η Μέρκελ!


Τα δημοσιεύματα στο γερμανικό τύπο αρχίζουν πλέον να θυμίζουν «πολεμικά ανακοινωθέντα». Η σημερινή ηλεκτρονική έκδοση του Welt γράφει ότι για να συνεχίσει το ευρώ να υπάρχει θα πρέπει η Ευρώπη να γίνει γερμανική με «περισσότερο έλεγχο, περισσότερη πειθαρχία και αυστηρότερες ποινές». Έτσι θα καθησυχαστούν οι αγορές και θα οικοδομηθεί μια νέα, πιο σταθερή Ευρώπη.

Αλλά τα γεγονότα πιέζουν και ο διαθέσιμος χρόνος είναι λίγος. Η γρήγορη λύση Μέρκελ, αναφέρει το Welt επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, περιλαμβάνει μια ειδική σύμβαση που θα προβλέπει έκδοση ευρω-ομολόγων μόνο από τον σκληρό και αξιόπιστο πυρήνα της ευρωζώνης, δηλαδή από τις χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ (Γερμανία, Γαλλία, Φινλανδία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Αυστρία) και όχι και από τις 17 χώρες του ευρώ. Οι υπόλοιπες χώρες θα μπορούν να εντάσσονται στην πορεία, και εφόσον υποβάλλουν και εφαρμόζουν κατάλληλα αυστηρά σχέδια διαρθρωτικών αλλαγών και προϋπολογισμών...

Από πολιτική άποψη, γράφει το Welt, η ιδέα της Μέρκελ μπορεί να οδηγήσει σε μια de facto διαίρεση της ευρωζώνης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της. Αλλά στην παρούσα φάση η Μέρκελ «καλείται να επιλέξει μεταξύ πανούκλας και χολέρας» τη στιγμή που η κρίση έχει επιδεινωθεί και έχει φτάσει πλέον ακόμη και τις ισχυρότερες χώρες. Στην ουσία, καταλήγει το άρθρο, η Μέρκελ, θα επιδιώξει, μέσα σε λίγους μήνες, μια μεγάλη αλλαγή στην αρχιτεκτονική δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27.

Πηγή:  Welt OnLine


Δεν υπάρχουν σχόλια: