TRANSLATE

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Ένας τριπλός ρόλος για τον κύριο Λουκά Παπαδήμο…

Το δικομματικό πολιτικό σύστημα του οποίου τα συνεχώς φθίνοντα εκλογικά ποσοστά ανέρχονται μετά βίας στο 1/3 του εκλογικού σώματος, υποχρεώθηκε σε μια τακτική αναδίπλωση. Απέναντι στην εγχώρια κοινωνική αντίδραση και την ανοικτή αμφισβήτηση των ξένων προσπάθησε να κερδίσει χρόνο τοποθετώντας έναν τεχνοκράτη καταρχήν ανεκτόν στους μεν και κατεξοχήν αποδεκτόν στους δε. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο κ. Παπαδήμος, εκλήθη από το καταρρέον πολιτικό σύστημα για να ενσαρκώσει έναν τουλάχιστον τριπλό ρόλο:

....Του πολιτικού αερόσακου ανάμεσα στην πολιτική της τρόικας και την κοινωνική σύγκρουση, που βρισκόταν και βέβαια εξακολουθεί να βρίσκεται επί θύραις, εφόσον ούτε η ονομαστική αλλαγή πρωθυπουργού, ούτε η συμμετοχή νεοδημοκρατών και πολιτικών άλλων κομμάτων στη μεταβατική κυβέρνηση πρόκειται να αλλάξει την αποτυχημένη πολιτική που μεταξύ άλλων διπλασίασε, μέσα σε δύο χρόνια, την ανεργία στο 18.4%.

....Του ηρεμιστικού φαρμάκου που φιλοδοξεί από τη μια να δώσει, στο εσωτερικό, τη χαμένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της μέχρι τώρα μάταιης προσπάθειας, που στο όνομα της μη χρεωκοπίας διαλύει την πραγματική οικονομία και την κοινωνική συνοχή, και από την άλλη, στο εξωτερικό, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία και την ηρεμία στους δανειστές και τις αγορές.

....Του ψυχεδελικού φαρμάκου που θα κάνει τον πολίτη να παραισθάνεται, μεταξύ άλλων, την επιτροπεία σαν αλληλεγγύη, την εκκολαπτόμενη διάσπαση της ευρωζώνης σαν προοπτική ενότητας και την οικονομική εξαθλίωση των μεσαίων στρωμάτων σαν εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης.

Ο κ. Παπαδήμος θα δείξει στο άμεσο χρονικό διάστημα αν προτίθεται να συμβάλλει στην εθνική υπόθεση σαν μια ανεξάρτητη, κριτική, δυναμική και αξιόπιστη Ελληνική και Ευρωπαϊκή φωνή ή απλά σαν εντολοδόχος των γνωστών εγχώριων και ξένων οικονομικών συμφερόντων με τα οποία συναλλάχθηκε και το διεφθαρμένο μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα.

Και στις δυο περιπτώσεις ο λαβωμένος δικομματισμός θα καραδοκεί για να τον πριμοδοτήσει ή να τον υπονομεύσει ανάλογα με τις μικροκομματικές επιδιώξεις του για σύντομη «ανάρρωση» και «ολική επαναφορά» στις επικείμενες εκλογές. Χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα να μετατραπεί αυτή η μεταβατική κυβέρνηση σε επικίνδυνη και αυτοκαταστροφική αποστολή για τον δικομματισμό.

Πάντως ο εξαήμερος τραγέλαφος μέχρι την αναγγελία του μεταβατικού πρωθυπουργού προδιαγράφει το προεκλογικό ξεσάλωμα των αμετανόητων του δικομματισμού. Σε αυτή τη σύντομη(;) πορεία προς τις εκλογές, οι πολιτικές και οικονομικές επιλογές του κ. Παπαδήμου, η στάση της κοινωνίας και οι οικονομικές εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη θα είναι οι κύριοι αστάθμητοι παράγοντες των εξελίξεων.

Δ. Τρικεριώτης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: