TRANSLATE

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Πρακτικά θέματα: Πρόληψη πρόωρης απώλειας μόνιμων δεύτερων γομφίων


Παρουσιάσαμε πρόσφατα μια περίπτωση απορρόφησης ριζών άνω δεύτερου γομφίου από τον παρακείμενο έγκλειστο φρονιμίτη. Με αφορμή μια νέα τέτοια περίπτωση (Εικόνες 1 και 2), αξίζει να τονισθεί η διαγνωστική προσέγγιση που πρέπει να ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, που ενώ είναι σπάνιες, όταν συμβαίνουν στοιχίζουν την απώλεια ενός γομφίου σε νέους συνήθως ασθενείς.

Εικόνα 1 :  Η ανατομική σχέση #18 με #17 (σε ασθενή που προσήλθε με πόνο στην περιοχή), (α) στην πανοραμική ακτινογραφία (βέλος), (β) μετά τις εξαγωγές (βέλος).
Εικόνα 2 : Ο εξαχθείς #17: (α) Παρειακή όψη με τη διαβρωτική κοίλανση (βέλος), (β) Όψη άπω επιφάνειας με τη διάβρωση της οδοντικής ουσίας (βέλος), (γ) Όψη εγγύς ακέραιας επιφάνειας.

Με τις απλές ακτινογραφίες δεν είναι εφικτή η ασφαλής διάγνωση (Εικόνα 3) . Επίσης, η υπολογιστική τομογραφία μπορεί να βοηθήσει περισσότερο αλλά δεν θεωρείται εξέταση ρουτίνας για την αφαίρεση φρονιμιτών.

Εικόνα 3 : (α) απλή ακτινογραφική εικόνα μη ενδεικτική βλάβης του #17 που επιβεβαιώθηκε με την αφαίρεση του #18, (β) απλή ακτινογραφική εικόνα ενδεικτική βλάβης του #27 που δεν επιβεβαιώθηκε με την αφαίρεση του #28.  

Κλινικά, το σύμπτωμα του πόνου θα πρέπει να αξιολογείται σαν ένδειξη πιθανής απορρόφησης της οδοντικής ουσίας του δεύτερου γομφίου από την πίεση του φρονιμίτη. Επίσης, με την κινητικότητα του δεύτερου γομφίου μπορεί να εκδηλώνεται φατνιολυσία λόγω του φρονιμίτη. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να ενημερώνεται, προεγχειρητικά, ο ασθενής.

Σε προληπτική βάση μια απλή πανοραμική ακτινογραφία κατά την ηλικία ανατολής των σωφρονιστήρων και η έγκαιρη, επί ενδείξεως, αφαίρεση τους μπορούν να αποτρέψουν έναν τέτοιον κίνδυνο πρόωρης απώλειας μόνιμων δεύτερων γομφίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: