TRANSLATE

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Παρουσίαση βιβλίου: «Oral and Implant Surgery - Principles and Procedures»

Με τις σημερινές δυνατότητες για καθημερινή διαδικτυακή ηλεκτρονική επιστημονική ενημέρωση κι επικοινωνία, η θεωρητική και πρακτική αξία των εξειδικευμένων επιστημονικών συγγραμμάτων δοκιμάζεται. Και στον τομέα της ιατρικής επιστήμης και ιδιαίτερα της χειρουργικής για τα περισσότερα από αυτά τα συγγράμματα, μετά από την προπτυχιακή-αναγκαστική τους χρήση, επιφυλάσσεται η τύχη του ραφιού και της κούτας.
Ωστόσο δεν παύουν να εκδίδονται νέα σημαντικά και χρήσιμα επιστημονικά βιβλία που παρότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την ογκώδη ψηφιακή προσφορά πληροφοριών προσπαθούν ωστόσο να εναρμονιστούν, παρά τους έντυπους χωροχρονικούς περιορισμούς, στο πνεύμα και τις ανάγκες μιας γνώσης που κυριολεκτικά «καλπάζει».

Ένα τέτοιο βιβλίο που αναφέρεται στη χειρουργική του στόματος είναι το «Oral and Implant surgery - Principles and Procedures». Κυκλοφόρησε το 2008 στα γερμανικά “Zahnärtzliche Operationen” και το 2009 στα αγγλικά. Στο βιβλίο γράφουν οι J. Thomas Lambrecht , A. Dunsche, R. Ewers, A. Filippi, B. Hoffmeister, Th. Kreusch και K. Wangerin. Ο J. Thomas Lambrecht γράφει στον πρόλογο του βιβλίου:...


«Τα τελευταία χρόνια η χειρουργική εξωτερικού ιατρείου η οποία πραγματοποιείται από τους στοματικούς και γναθοπροσωπικούς χειρουργούς έχει δεχτεί πολλές επιρροές και έχει εκτεθεί σε νέες τάσεις:
- Η ηλικία των ασθενών ολοένα αυξάνεται.
- Λόγω της συνακόλουθης αύξησης των γενικών νοσημάτων οι επεμβάσεις γίνονται πιο σύνθετες και στη συνολική θεραπεία υπεισέρχονται περισσότεροι κίνδυνοι.
- Οι ιατροδικαστικές επιπτώσεις είναι πιο σημαντικές.
- Με τις καινοτομίες στις εγχειρητικές τεχνικές και τα υλικά είναι πλέον δυνατή η πραγματοποίηση επεμβάσεων που απαιτούν υψηλό επίπεδο υποδομής, σχεδιασμού και εμπειρίας εκ μέρους της θεραπευτικής ομάδας.
- Λόγω του διαδικτύου η μορφή της σχέσης ανάμεσα στον γιατρό και τον ασθενή έχει αλλάξει. Οι ασθενείς δεν αναζητούν πλέον τον γιατρό ή τον οδοντίατρο στον τηλεφωνικό κατάλογο αλλά στην ιστοσελίδα τους και δεν προσέρχονται πλέον να εξεταστούν χωρίς να είναι ενημερωμένοι αλλά αντίθετα έχουν ήδη πολύ καλή και συγκεκριμένη ενημέρωση για το πρόβλημα τους.
Στο βιβλίο παρουσιάζονται παραδείγματα ενδοστοματικών επεμβάσεων και σε πολλές περιπτώσεις επιδεικνύονται οι διαδοχικές χειρουργικές φάσεις που μπορούν βέβαια να ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή και από κλινική σε κλινική. Ένα εκτετεταμένο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στα οστεοενσωματούμενα οδοντικά εμφυτεύματα σε αντιπαραβολή με την εναλλακτική προσέγγιση των χειρουργικών τεχνικών που στοχεύουν στη διατήρηση των δοντιών

Πράγματι στα επιμέρους κεφάλαια (Patient Information, Preoperative Preparation and Medication • Simple and Complicated Tooth Extraction • Surgical Removal of Unerupted and Displaced Teeth • Tooth-Preserving Surgical Procedures • Cysts, Bone Lesions, Odontogenic Tumors • Traumatology of Permanent Teeth • Intraoral Soft Tissue Surgery • Implant Surgery • At-Risk Patients and Emergencies) αναπτύσσεται θεματικά και χωρίς φλυαρίες η βασική και σύγχρονη γνώση, η οποία σε συνδιασμό με την πλούσια και «γενναιόδωρη» εικονογράφηση και την ενημερωμένη βιβλιογραφία καταλήγει να έχει ταυτόχρονα και πρακτική αξία και να λειτουργεί σαν ερέθισμα για περαιτέρω μελέτη.

Με δυο λέξεις πιστεύω ότι είναι ένα βιβλίο γραμμένο και επεξεργασμένο από επιστήμονες που δείχνουν ότι γνωρίζουν και αγαπούν αυτό που θέλουν να διδάξουν. Το προτείνω σε κάθε συνάδελφο χειρουργό της περιοχής του στόματος και ιδιαίτερα στους νεότερους.


Σχετικό link : http://www.quintpub.com/PDFs/book_preview/B9044.pdf


Δημήτρης Τρικεριώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: