TRANSLATE

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Τα οδοντικά εμφυτεύματα στην παγκόσμια αγορά









Σχέδιο θεραπείας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή για άμεση αποκατάσταση της άνω γνάθου με οδοντικά εμφυτεύματα (software: SimPlant).



Τα οδοντικά εμφυτεύματα κατέχουν ήδη σημαντικό μερίδιο στην παγκόσμια αγορά οδοντιατρικών υλικών, της τάξης του 18%. Αυτό το ποσοστό αναμένεται να παρουσιάσει στα αμέσως επόμενα χρόνια τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης...


Σε τελευταία έρευνα της εταιρείας «MarketsandMarkets» με τίτλο «Παγκόσμια Αγορά Οδοντικών Εμφυτευμάτων» αναφέρεται ότι η τρέχουσα αξία της παγκόσμιας αγοράς οδοντικών εμφυτεύματων αποτιμάται περίπου στα 3.2 δις δολάρια (2.5 δις ευρώ) και αναμένεται να αυξηθεί στα 4.2 δις δολάρια (3.3 δις ευρώ) μέχρι το 2015 με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6% (CAGR) από το 2010 μέχρι το 2015. Η Ευρώπη κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο σε αυτήν την αγορά καταλαμβάνοντας το 42% με τον υψηλότερο σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7% (CAGR) για τη χρονική περίοδο από το 2010 μέχρι το 2015.

Οι θετικές εκτιμήσεις βασίζονται στο γεγονός ότι η επαρκής και εξελισσόμενη επιστημονική τεκμηρίωση σε συνδιασμό με την πολύχρονη ιατρική εμπειρία έχουν πλέον κατοχυρώσει στη συνείδηση των ασθενών τα οδοντικά εμφυτεύματα σαν μια αξιόπιστη, ποιοτική, μακροχρόνια και αισθητική λύση για την έλλειψη των δοντιών που εκφράζεται σαν ολική ή μερική νωδότητα των γνάθων.

Αποτελεί μια αναπτυσσόμενη αγορά καθώς, επιπλέον, υπολογίζεται ότι οδοντικά εμφυτεύματα έχουν τοποθετηθεί μόλις στο 2-3% του παγκοσμίου πληθυσμού. Βέβαια η προσφορά αυτών των υπηρεσιών απευθύνεται κυρίως στη γενιά των «baby-boomers» (γεννήσεις από το 1946-1964) των αναπτυγμένων χωρών.

Η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και η κατάσταση του βιοτικού επιπέδου αποτελούν τους αντικειμενικούς παράγοντες που θα καθορίζουν την πορεία αυτής της αγοράς. Η εξάπλωση της επίγνωσης για τις πρόσθετες δυνατότητες των οδοντικών εμφυτευμάτων, το επίπεδο της βασικής εκπαίδευσης και η εξέλιξη νεότερων τεχνικών, όπως οι εφαρμογές υποβοήθησης από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και η δυνατότητα αποκατάστασης «σε μία μέρα», αποτελούν τους υποκειμενικούς παράγοντες που θα καθορίζουν εξίσου την εξέλιξη αυτής της αγοράς.

Πρόσφατη μελέτη για την κατάσταση της αγοράς της οδοντικής εμφυτευματολογίας στην Ελβετία κατέληξε ότι σχεδόν 2 στους 3 οδοντιάτρους (63,8%) τοποθέτησαν περισσότερα από 20 εμφυτεύματα το χρόνο για το 2006. Το ποσοστό των οδοντιάτρων που ασχολούνταν με την εμφυτευματολογία είχε διπλασιαστεί μέσα στα τελευταία 12 χρόνια. Από ανάλογη έρευνα στο Hong Kong, για το 2004, προέκυψε ότι μόλις το 12% των οδοντιάτρων τοποθετούσε περισσότερα από 20 εμφυτεύματα το χρόνο.

Επίσημα στοιχεία για τη χώρα μας δυστυχώς δεν υπάρχουν. Ίσως ήρθε ο καιρός να γίνει κάποια σχετική και αξιόπιστη Πανελλαδική έρευνα. Νομίζω ότι στο πλαίσιο των κινήσεων της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας για τη Συνεχή Επαγγελματική Επιμόρφωση μια τέτοια μελέτη θα είχε ιδιαίτερη αξία.



Δ. Τρικεριώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: