TRANSLATE

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Δυο γενιές και μια γενοκτονία...

Η ευθύνη είναι συλλογική και καμμία ουσιαστική και παραδειγματική τιμωρία δεν θα υπάρξει. Οι γενιές του πολυτεχνείου και της μεταπολίτευσης στήριξαν και έζησαν εθισμένες ένα εικονικό, μη παραγωγικό και δανεικό «Greek miniDream» και στο τέλος παρέδωσαν τον λογαριασμό στα παιδιά τους. Το Λούνα Πάρκ έκλεισε αλλά η νοοτροπία της παιδικής χαράς και της ανευθυνότητας έγινε πλέον δεύτερη φύση...

Οι Έλληνες πολιτικοί κινδυνεύουν πλέον να μετατραπούν σε εκτελεστές των εντολών των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων του διεθνούς κεφαλαίου και να δίνουν αγώνα για τα προσχήματα και την πολιτική τους διάσωση απέναντι σε έναν λαό που πλέον τους σιχαίνεται και δεν τους έχει ανάγκη εφόσον πλέον θίγονται κι αυτές οι ίδιες οι ιερές πελατειακές σχέσεις.

Το πρόβλημα της αξιοπιστίας δεν σχετίζεται μόνο με την προσπάθεια εξαπάτησης των ξένων αλλά κυρίως με την απόλυτα δικαιολογημένη έλλειψη εμπιστοσύνης του λαού απέναντι στην πολιτική ηγεσία στο σύνολο της. Και σε ένα τέτοιο αρνητικό κλίμα θα είναι δύσκολη η συμπόρευση για μια ανασυγκρότηση σε αληθινές βάσεις. Κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν. Και αυτή η ρήξη ανατροφοδοτεί την αβεβαιότητα.

Γιατί πέρα από τα όποια σκληρά μέτρα και την ενδεχόμενη αντοχή σε αυτά από την αξιοποίηση των αποθεμάτων «του περιττού» της προηγούμενης περιόδου, το κεντρικό ζήτημα είναι πώς θα διασφαλιστεί η αποτροπή ίδιων και ανάλογων εγκλημάτων στο μέλλον. Αν αυτό δεν απαντηθεί άμεσα και έμπρακτα τότε δεν μπορούν να υπάρχουν όραμα και συμπαράταξη.

Σκοπός του Οδυσσέα ήταν η επιστροφή. Εμείς, όμως, δεν πρέπει να επιστρέψουμε στο «Σημείο μηδέν» και να «ξαναπηδήξουμε στην πίστα και την αποχαύνωση», όπως εύστοχα σημειώνει ο κ.Τσαγκαρουσιάνος στο «Lifo.gr», αλλά να συνεχίσουμε ξεκινώντας πάλι τη ζωή μας, «μεταλλαγμένοι», σαν να την είχαμε «πάρει λάθος».

Στο εξής, όλα σε αυτή τη χώρα πρέπει να δουλέψουν κυρίως υπέρ της νέας γενιάς. Αυτό θα ήταν και μια απόπειρα εξιλέωσης μιας καθολικά διεφθαρμένης κοινωνίας. Αν αυτό δεν γίνει και η νέα γενιά συνεχίζει να εξασθενίζεται από συστηματικές ανεπάρκειες στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την εργασία, τις προοπτικές τότε ο παροπλισμός της θα είναι η χαριστική βολή στη σύγχρονη δοκιμασία της χώρας. Και σε λίγο καιρό οι εξεγερμένοι «δεν θα έχουν να χάσουν τίποτε άλλο», εκτός από τις πιστωτικές τους κάρτες...

Δ. Τρικεριώτης

1 σχόλιο:

bilwander είπε...

συμφωνω και επαυξανω Δημητρη

http://bilwander-bilwander.blogspot.com/2008/12/35-years-of-optimism_09.html

http://www.flickr.com/photos/bilwander/4411317310/in/set-72157603312951614/