TRANSLATE

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

" 3-διάστατη απεικόνιση των μαλακών μορίων του προσώπου και του στόματος και ενσωμάτωση στο 3-διάστατο ομοίωμα του κρανίου " : ενημερωτική εκδήλωση

Τα τελευταία χρόνια, η υπολογιστική τομογραφία στην Οδοντιατρική(CBCT) επεκτείνεται σταδιακά στην καθημερινότητα του οδοντιατρικού και στοματογναθοπροσωπικού θεραπευτικού σχεδιασμού.
Ωστόσο, τόσο η συμβατική πολυτομική υπολογιστική τομογραφία(MSCT), όσο και η οδοντιατρική υπολογιστική τομογραφία(CBCT) αποτελούν και οι δύο, χρονικά, στατικές εξετάσεις...

Τα τελευταία χρόνια, εξελίσσεται παράλληλα η έρευνα για εφαρμογές 3-διάστασης απεικόνισης ακριβείας των μαλακών μορίων του προσώπου και του στόματος και ενσωμάτωσης/αλληλεπίθεσης τους στις 3-διάστατες απεικονίσεις ακριβείας των αντίστοιχων σκληρών οστικών μορίων.

Τα δεδομένα της επιφανειακής 3-διάστατης απεικόνισης μπορούν να προέρχονται από την άμεση ειδική φωτογράφηση των μαλακών επιφανειών κλινικού ενδιαφέροντος ή και από την ειδική φωτογράφηση και ψηφιοποίηση των οδοντιατρικών εκμαγείων

Επιπλέον η μελέτη της τέταρτης διάστασης , της διάστασης του χρόνου, συνίσταται στην εκτίμηση των τρισδιάστατων σχέσεων καθώς αυτές μεταβάλλονται στον χρόνο. Από αυτήν την άποψη, μελέτη του χρόνου μπορεί να εννοηθεί ως μελέτη σε πραγματικό χρόνο (π.χ. φυσιολογική ή παθολογική λειτουργικότητα, μάσηση, χαμόγελο) ή ως μελέτη διαχρονική κατά διαστήματα ημερών, εβδομάδων, μηνών, ετών (π.χ. γήρανση , παθολογικές ή τραυματικές αλλαγές, χειρουργικές μεταβολές).

Είναι προφανές ότι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή τέτοιων τεχνολογικών δυνατοτήτων στην καθημερινή κλινική πράξη όσον αφορά στην εκτίμηση, αξιολόγηση, σχεδίαση, έλεγχο και την προσομοίωση σχεδίων θεραπείας με σκοπό την επιλογή και τον έλεγχο του βέλτιστου δυνατού σχεδίου για τον ασθενή είναι σημαντικές.

Χειρουργικές και προσθετικές αποκαταστάσεις του στόματος , ορθοδοντικές και ορθογναθικές παρεμβάσεις, επεμβάσεις διατατικής οστεογένεσης και πλαστικής χειρουργικής συγκαταλέγονται μεταξύ των ενδείξεων για την εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για αυτές τις εξελίξεις και δυνατότητες της βιοϊατρικής τεχνολογίας στον οδοντιατρικό και στοματογναθοπροσωπικό τομέα, το «Γνάθιον», οργανώνει το Σάββατο, 21 Φλεβάρη 2009, στις 09.30 πμ, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την
παρουσίαση της τεχνολογίας για την «3-διάστατη απεικόνιση των μαλακών μορίων του προσώπου και του στόματος και ενσωμάτωση στο 3-διάστατο ομοίωμα του κρανίου».

Θα παρουσιαστούν, σε περιπτώσεις ασθενών, η διαδικασία φωτογραφικής λήψης με ειδικές φωτογραφικές κάμερες και στη συνέχεια η επεξεργασία των δεδομένων με τα λογισμικά 3dMDvultus της 3dMD και Simplant της Materialise. Τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας θα παρουσιάσουν ο εμβιομηχανικός Dr. Πάνος Διαμαντόπουλος και ο εξειδικευμένος στην ιατρική φωτογράφιση Ian Clayton από το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για την καλύτερη οργάνωση της εκδήλωσης, καλό είναι να προηγείται εκδήλωση ενδιαφέροντος τηλεφωνικά (210-7772260) ή με e-mail (info@gnathion.gr). Τόπος εκδήλωσης: «Γνάθιον», Αθήνα, Μεσογείων 6 , 1ος όροφος.

Αφίσα Εκδήλωσης
(H σχεδίαση της αφίσας είναι μια ευγενική προσφορά του DentNEWS.net )

Δ. Τρικεριώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: